Personal Blog

Blue Monday!

Het is weer maandag!

Een quote die mijn vader altijd gebruikte, wanneer hij ons op maandochtend naar de trein bracht voordat wij weer terugreisden naar onze studentenstad en hij naar zijn werk moest. Nu nooit meer, hij geniet van het pensioen. Maar voor ons is het weer de eerste maandag na de vakantie. Na twee zalige weken is Paul vanochtend vroeg  weer aan het werk gegaan. Ik bleef achter met de beide meisjes. Blue monday. Het is altijd even afkicken. Merle heeft 6 weken “verplicht” vrij van de voorschool en de komende weken is ze dus de hele dag thuis. De Zweedse lessen zijn gestopt vanwege de vakantie, onze oppassen zijn er niet en zodoende zal er van studeren de komende weken niet veel komen. Vanaf 7 augustus mag Merle weer naar school en die week zal Stella ook gaan starten met school, inclusief het hele ritueel van de introductieweken. De zogenoemde “inskolning”, de trouwe bloglezer inmiddels wellicht welbekend. Ik neem mij voor om er fijne weken van te maken. Wellicht is dit wel de allerlaatste keer verlof ooit geweest. Wie zal het zeggen.

Vermoeidheid

Vlak voor de vakantie had ik best wel last van vermoeidheid en weinig fut. De afgelopen 4 maanden waren een heuse uitputtingsslag. Het lijkt wellicht overdreven, want ik zat al die maanden toch gewoon thuis. Desalniettemin heeft het best veel van mij en ons allen gevergd. Ik was dan ook heel erg toe aan even niks. Tijd met zijn vieren, wat rust, de zorg voor de kinderen even kunnen en mogen delen, een andere omgeving, warmte en zon! Een moment om weer even wat energie te tanken.

Want eerlijk, het vertrekken uit Nederland, de verhuizing hierheen, alle nieuwe onzekerheden en omstandigheden, het wennen, het regelwerk, Paul zijn nieuwe werk, de school voor Merle, ik hele dagen thuis, het Zweeds, het missen van het vertrouwde, vrienden en familie, de zoektocht naar een baan voor mij. Het is niet in de koude kleren gaan zitten. De verhuizing, pas 4 maanden geleden, voelt soms als een eeuwigheid terug. Ons leven in Utrecht lijkt ver weg. Het bezoek hier, met alle drukte en gezelligheid vandien, afgewisseld met bij tijden een gevoel van eenzaamheid. Iets wat mij niet past, ik heb altijd een volle agenda. Het niet even kunnen sparren met iemand. Dan val ik overdag Paul weer lastig, maar die zit in meetings of is heel druk. Proberen bij te blijven met vrienden en familie in Nederland, maar het valt niet mee om op de hoogte te blijven. Het mij daarover weer rottig voelen. De zoektocht naar nieuwe vriendschap/contacten. Omgaan met teleurstellingen. De taalstudie, die zo abstract en lastig te meten is, de tijd en energie die het mij kost. Het huishouden, waarin ik soms verstrikt raak in de gigantische hoeveelheden was die wij dagelijks produceren. Het opzien tegen en uitkijken naar het enige uitje van mijn dag. De boodschappen en het wegbrengen en ophalen van Merle. De onzekerheid over het werk, gebrek aan eigen inkomen.

Ook Paul was toe aan vakantie, aangezien hij sinds september vorig jaar geen echte vrije tijd meer gehad en de baan hier veel van hem vergt. Het is veel en hard werken, geregeld reizen, maar gelukkig bevalt het hem erg goed. Hij is in een super inspirerende werkomgeving terecht gekomen, alwaar de lat hoog ligt. Maar dat stimuleert en leidt alleen maar tot ontwikkeling. Ook Merle was moe, dat was/is heel duidelijk te merken aan haar gedrag. Nieuwe angsten, afhankelijkheid aan mij, wisselende emoties. Ook voor haar is het een pittige tijd geweest. De enige die eigenlijk altijd blij en gezellig is, is de kleine Stella.

Stockholm

Wij maakten begin juni nog een klein tripje (slechts 5 uur rijden) naar Stockholm. Daar hadden wij een erg comfortabel en mooi appartement op Södermalm, gehuurd via AirBnB. Reizen met kinderen vind ik persoonlijk lang niet zo simpel (lees: stressvol). Expectations low. En een fijne accommodatie want je zult er hoogst waarschijnlijk toch wel wat tijd spenderen.

De reis ging uitstekend en de kids waren door het dolle bij aankomst. Het plan was om de meiden samen te laten slapen. Moet kunnen, toch!? Nope, Stella heeft eerst 1,5 uur gejankt (nogal abnormaal voor haar) en om Merle haar rust te gunnen hebben wij Stella bij ons op de kamer genomen. Vervolgens heeft zij ons drie nachten wakker gehouden (of wij haar, tis maar hoe je het bekijkt). Wij hebben uiteindelijk toch wel een goede indruk van de stad gekregen en het was echt super leuk om weer in een echte stad te zijn. Met name het zuider-eiland, waar wij ook ons onderkomen hadden, vonden wij tof. Hip, relaxed, veel ouders met kinderen en speeltuintjes (dit is tegenwoordig essentieel). Kleine leuke winkels en meer dan genoeg tof ingerichte koffietentjes / restaurants. Niet dat wij daar zoveel van mee kregen want wij besloten om voor de rust van de kids ze iedere avond op tijd naar bed te brengen. Gelukkig zat het beste Indiaase restaurant van Stockholm en een prima pizzeria onder onze airbnb alwaar wij toch het gevoel van vakantie en uit eten kregen.

Midsommar

Ondertussen kwam er onder de paar Zweden die wij leerden kennen al wat nerveusiteit rondom Midsommar. De langste dag van het jaar. Er wordt uitgebreid gespeculeerd over het weer, de prijs van de aardbeien, met wie je het zal gaan vieren. Een echte Zweedse midsommaravond vier je met je familie of vrienden. In de ochtend maak je met elkaar een meiboom, trek je je zomerste jurk aan, flans je mooie bloemen in een krans voor in je haar (voor inspiratie / ideeën check www.prchtg.nl, deze dames weten echt hoe dat moet!!) en moet iemand de verse aardappelen schoonmaken. Verder komt er haring  zonder uitjes op tafel, eet je veel van een soort slagroom/creme fraîche met dille bij je aardappel en eet je aardbeien toe. Je drinkt veel vieze zelfgemaakte snaps en / of bier, speelt naar mate de avond vordert spelletjes met elkaar. Als hoogtepunt wordt er uiteraard om een boom gedanst onderwijl je over een kleine kikker zingt. Hoewel wij dit jaar twee uiterst lieve uitnodigingen hebben gekregen om Midsommar te vieren in Malmö en Eslöv te vieren, besloten wij dit jaar in eigen dorp te blijven als gezin. Op verschillende plekken in het dorp werd het ook publiekelijk gevierd. En zo geschiedde. Wij reden naar een minidorpje hier iets vandaan. Daar dansten wij met in totaal 108 mensen om de boom (alhoewel, de meesten keken slechts toe), lazen wij later in het lokale weekblad. Merle vond het maar raar en gek, maar uiteindelijk denk ik ook wel leuk want de afgelopen weken werden wij meerdere malen (paul, ik, opa en oma) verzameld om een liedje al dansend rondom een boom te zingen.

La Douce France

Zondag 2 weken geleden vertrokken wij naar Frankrijk. Reizen met kinderen. Je zou er een blog over kunnen schrijven. Dat doet ook vrijwel iedereen, dus ik zal het laten. Onze strategie is maar gewoon afzien, blik op oneindig, iPad, speen, eten. Helaas is Stella met alles maar matig te paaien. De heenreis was top, de terugreis, mwah. De dag begon met een kotspartij, dan weet je het wel.

Tesamen met mijn ouders huurden wij een groot huis met veel slaapkamers (essentieel zo las u hier boven) in de Provence met eigen zwembad. Mega-ultra-super-de-luxe-decadent en ik wil nu nooit meer anders. Heel gezellig en heel fijn. Mijn ouders zorgden enorm goed voor ons en de kinderen. Het is super ontspannen om 4 paar ogen op twee kleine kinderen te hebben, zeker als er een zwembad in de buurt is en de kinderen niet kunnen zwemmen. Zo wordt je als ouder nog wel eens even vrijgespeeld. Merle genoot enorm van de aandacht, de wat verlegde grenzen, de gezelligheid van opa en oma en de vrijwel ongelimiteerde toegang tot het zwembad. Dat ze niet 24 uur per dag mocht zwemmen, was wel een kleine teleurstelling. Wij bezochten leuke plaatsjes, mooie velden, steden (Marseille, Aix-en-Provence) met zijn allen of met zijn tweeën, kregen bezoek van Paul’s zus en haar vriend en deden vooral ook veel niks. Voorzover dat mogelijk is met twee handenbinders. Tijd om even af te schakelen en dat heeft zeker een week geduurd. Volgend jaar moeten wij toch minstens die vier weken vakantie nemen als gezin, zoals iedere Zweed dat hier doet. Hashtag slecht geregeld. Hoe dan ook was het super en wij kunnen er weer even tegen aan.

De toekomst

Om positief af te sluiten wil ik vooral ook vertellen dat ik weer vol goede moed verder ga en er veel zin in heb om er wat van te maken hier. Wij realiseren ons heel goed dat het nu al moeilijk wordt om terug te gaan naar Nederland. Het grote huis, de grote tuin, de natuur, de vrijheid, de secundaire arbeidsvoorwaarden, de sociale voorzieningen. Daar kan je echt wel heel snel aan wennen en dat zijn wij nu dan dus ook al. Wij verheugen ons op de zoektocht naar een eigen huis (na jaren van tijdelijke huur), dromen over een Volvo XC90 wat hier bijna betaalbaar is, een leuke sommarstuga (zo een rood houten zomerhuisje) bij een meer en een bos. Het feit dat niet alle avonden en weekenden stampesvol zitten, maar dat ik zowaar weer tijd heb gevonden om te sporten. Dat wij er in de weekenden op uit kunnen trekken als gezin en dan nog tijd over houden voor klusjes of wat in de tuin kunnen rommelen. Dit, in plaats van het van hot naar her sjezen, altijd iets af moeten zeggen en je daar lullig over voelen, keuzes maken. Dat hebben wij hier nog niet en dat is stiekem heel fijn. Dus vanaf nu alleen maar vooruit. Over twee weken even me-time in Stockholm. Een soort retraite maar dan anders. Gebrainwashed in het Zweeds, ik heb er zin in!

Liefs Isabelle

    

 

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Fleur
  10 July 2017 at 22:24

  Wat een fijn verhaal weer Isabelle, en wat lief dat je ons noemde. Wat me vooral bij bleef na het lezen: 108 dansende mensen om een boom. En die heerlijke vakantie in Frankrijk met je lieve paps en mams natuurlijk, redelijk tot zeer jaloers. Ook op jouw durf trouwens. Zou ook eens willen reizen met die twee boevenkoppen van ons, maar of het werkelijkheid wordt… misschien maar eens de sprong wagen! Liefs xxxxxx

  • Reply
   smålandlife
   11 July 2017 at 22:31

   Dank je wel lieve fleur!! Wie weet! En anders blijft Zeeland ook heel leuk! Xx

 • Reply
  Kim
  10 July 2017 at 22:26

  Mooi verhaal lieve Isabelle. Prachtige foto’s!
  Leuk dat jullie Midsommar meegevierd hebben, goed aan het integreren.
  Hopelijk kun je lekker veel naar buiten in het mooie weer!
  Je laatste alinea over het sjezen in NL: dat heb ik ook nooit gemist toen ik in London woonde.

  • Reply
   smålandlife
   11 July 2017 at 22:34

   Ha lieve kim! Wij doen ons best, zoals het hier hoort Haha! Hier kun je gelukkig altijd naar buiten, weer of geen weer! Vandaar veel regenkleding te koop hier 😂!! Xx

 • Reply
  Marianne
  10 July 2017 at 22:44

  Mooi geschreven weer meis! Leuk om te lezen en fijn dat je gewoon ook eerlijk daarin bent…tuurlijk is het af en toe zwaar maar for Sure dat jij er nu ook weer een mooie tijd van gaat maken! Zet hem op!

  Liefs, Marianne.

  Ps. en ja, wat je zelf al schreef: ze kunnen zusjes zijn hahahaha.

  • Reply
   smålandlife
   11 July 2017 at 22:35

   Dank je wel lieve Marianne, voor jouw lieve woorden iedere keer! Even zeuren en weer door! Xx

 • Reply
  Marijke
  11 July 2017 at 18:44

  Lieve Isabellie wat schrijf je toch mooi! Zo goed om te horen en zien dat jullie een heerlijke welverdiende vakantie hebben gehad samen met je ouders! Geniet straks ook even van je me-time! Dikke kus uit Maastricht ook van Tim en de kids

  • Reply
   smålandlife
   11 July 2017 at 22:36

   Thanks lieve marij!! Hopelijk voor jullie ook nog een fijne vakantie? Xx

 • Reply
  Geesje
  12 July 2017 at 00:50

  Jeeeej wat een fijn verhaal weer! Zo heerlijk lezen en pica’s kijken!
  4 weken vakantie is een heel goed voornemen en niet te veel tellen in kwantiteit (hoe vaak en hoeveel heb je die en die gesproken) maar meer in kwaliteit: ik zie uit naar onze volgende FaceTime-fika!

 • Reply
  Carlijn
  12 July 2017 at 06:44

  Lieverd, mooie samenvatting van de afgelopen tijd. Ben blij dat de vakantie zo heerlijk was; perfecte keus om in de zon te herladen met extra gezelligheid en hulp van je ouders!!
  Nu weer vol goede moed er tegenaan! Gaat je lukken! en af en toe spuien zeker toe gestaan! 🙂 Benieuwd hoe het in Stockholm zal zijn, hopelijk heb je nog wat vrije tijd tussen t studeren door, want t blijft natuurlijk een hele toffe stad!
  Hou vol en blijf genieten van de mooie kleine momentjes die je tegenkomt!!
  Dikke kus car

 • Reply
  Bianca
  12 July 2017 at 09:58

  Lieve Isa! Wat heb je het toch weer prachtig beschreven en knap van je hoe je het allemaal doet, het is niet niks om naar een ander land te verhuizen! Zo te lezen ook heel veel mooie momenten samen met je gezinnetje, geniet daarvan😊! ( fijn dat niet alle weekenden weer vol zitten;)! Lekker dat jullie quality time hebben gehad in la france, de foto’s zien er heerlijk uit! Lieverd, zet hem op de aankomende weken totdat de drukte weer gaat beginnen met studeren en school! Ben benieuwd hoe het straks is in Stockholm! Liefs en tot de volgende blog 😊😊 fijn om een kijkje te krijgen in jullie wereldje :)! Xxx en liefs

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.