Personal Blog

De-owning and decluttering!

 Bij een verhuizing hoort wat mij betreft een goede sanering van spullen. Voordat alles in grote verhuisdozen verdwijnt moet het eerst uitgebreid en goed bestudeerd worden. Dit om te bepalen of het de moeite van de verhuizing waard is.

Ieder weekend proberen Paul en ik een stukje van het huis samen aan te pakken. Dat valt overigens niet mee met een bijzonder nieuwsgierige peuter van twee en een baby van zes maanden die volop de wereld aan het ontdekken is. Het hele huis komt voorbij: de schuur, de gangkast, de garderobekast, alle kinderkleding, de woonkamerkasten, de zolder (hier moeten we overigens nog aan beginnen, een giga rot klus op een bijzonder akelig trappetje) en ga zo maar door. Zelfs bij mijn ouders en tante moesten wij nog door heel wat antieke spullen heen, zoals mijn oude barbies met afgeknipte haren! Gelukkig hebben pa en moe al het nodige voorwerk voor ons gedaan. Bij de verhuizing naar ons huidige huisje (van 65m2) in 2014 hebben we al behoorlijk veel weggegooid en het nodige aan spullen een tweede leven via de kringloop gegeven.

Want eerlijk is eerlijk, het blijft improviseren met zijn vieren op een hele kleine ruimte. Bij IKEA noemen ze dat small space living. Een term die ik dan ook geregeld hoor vallen in dit huis. Een verhuizing naar een ander land plus het feit dat we in dit huis twee kinderen kregen, maakt dat we opnieuw flink proberen te schiften.

Ons toekomstige huis heeft 200m2 aan oppervlakte en een kleine tuin van 500m2. Dat is hele andere koek dan small space living! Daarnaast is in de expat-regeling van Paul opgemaakt dat wij met zijn vieren 68m3 aan spullen mee mogen verhuizen. Geloof me, dat is echt een shitload aan spullen. Het mannetje die langs kwam om in te schatten hoeveel wij daadwerkelijk bezitten gaf aan dat wij slechts een schamele 33m3 aan bezittingen hebben. Er komt ergens eind februari een twintigvoeter voor de deur en daar zou alles in moeten kunnen, zelfs de fietsbak (zoals Merle het noemt). Binnen 3-8 dagen, een lekker ruim begrip wel, zal deze dan op het nieuwe adres voorrijden. Ze pakken alles voor ons in, breken kasten e.d. af, sjouwen het in de vrachtwagen, rijden naar Zweden om het daar weer het nieuwe huis in te stouwen, op te bouwen en uit te pakken. Hoe mega-relaxed is dat!? Ik denk dat een verhuizing niet eerder zo chill was. Wist je overigens dat verhuizen een van de meest stressvolle events is in een mensenleven?

Waarom dan toch zo rücksichtslos te werk? Aangezien wij toch ons hele hebben en houden plus nog veel meer mee mogen en kunnen nemen!? Nou, omdat het heel verademend is om afscheid te nemen van spullen waar je geen aard meer mee hebt. De-own and declutter!

Oude verwassen kleding of ongedragen miskopen, ongelezen of juist stuk gelezen verstofte (school)boeken, oude hobbies die al jaren in de kast liggen. Ooit heb je er plezier aan beleefd en nu is het klaar met die rommel. De meest waardevolle spullen proberen we op marktplaats te slijten. Maar heel opvallend is dat wat wij nog waarde vinden hebben voor niemand interessant blijkt om te kopen (of er wordt echt heel weinig voor geboden). En de randoms, die wij toch maar op marktplaats hebben gezet, blijken opeens 10 euro waard! Toch leuk om zo nog wat bij te verdienen. Dat ik het vervolgens al dubbel en dwars in de sale weer heb uit gegeven is even een non-topic. Dat wat niet meer de moeite van het verkopen waard is krijgt hopelijk een herkansing bij iemand anders via de kringloop die er wel blij mee is of gaat naar een plek waar ze het kunnen gebruiken in de humanabak. Merle maakt het ons overigens niet erg gemakkelijk want alles wat wij weg proberen te doen is voor haar de nieuwste grote schat. Dus doen wij dit stiekem als ze niet kijkt of als ze slaapt.

Het leukste van al dit gesaneer is dat het een erg opgeruimd gevoel geeft. Daarnaast is het heerlijk is om weer eens door oude fotoboeken te bladeren of schatten van vroeger tegen te komen. Nieuwe, oude items uit je kledingkast herontdekken en alles is schoon en fris voor het de verhuisdoos in gaat. Ik kan het dan ook van harte aanbevelen, zelfs als je geen verhuizing naar Zweden in de planning hebt!

Overigens kan je je vanaf vandaag aanmelden voor de mailinglist van dit blog. Dan krijg je een mailtje in de bus op het moment dat ik hier een nieuw bericht plaats!

 

Liefs Isabelle

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Angelique
  23 January 2017 at 22:10

  Geweldig! En het voorjaar is nog niets een begonnen 😂

  • Reply
   smalandlife
   23 January 2017 at 22:12

   zo is het! daar hoef je niet zwanger voor te zijn ;-)! xx

 • Reply
  Lore Vanhoutte
  23 January 2017 at 23:09

  Superfijn om te lezen! Ik ben zelf verliefd op Scandinavië (Maar ik ben pas 20) dus ik ben heel benieuwd naar de verhalen die gaan volgen! Heel veel succes 😚❤ En wat een geweldige blog en insta, ik volg! 🌷 X

  • Reply
   smalandlife
   24 January 2017 at 08:07

   Dank lore! Wat een leuke reactie! Liefs Isabelle

 • Reply
  Yvonne
  24 January 2017 at 19:05

  Dat opruimen moet hier ook nodig gebeuren! De zolder ligt vol en de meeste spullen heb ik al minstens 4 jaar niet gezien (dus vast ook niet nodig🙈)
  Leuk om jullie avonturen te volgen!
  😘

  • Reply
   smalandlife
   24 January 2017 at 19:44

   Haha precies dat! Maar tijdgebrek hé. Altijd dingen die belangrijker zijn dan de zolder opruimen. Het is de moeite waard er toch een keer een weekendje aan te besteden. Xx

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.