Personal Blog

Living the Smålandlife!

Stay-at-home-mommy!

Vorige week had Paul zijn allereerste werkdag. Hij werkt vanaf nu weer 40u/week. Dat is voor ons beide best even wennen. Enerzijds omdat Paul al jaren 36u/week heeft gewerkt en ik weer de hele week thuis ben. Mijn eerste week als staying-at-home-mom zit er al weer op. Eerlijk is eerlijk, hij vloog voorbij. Uiteindelijk ben ik een heel groot deel van de tijd bezig met de eetmomenten van de kinderen, tijdig voor slaapjes zorgen, flesjes klaar maken, vieze billen verschonen, speelgoed opruimen etc. Tussendoor ben ik druk met de was, beetje poetsen, koken en moeten er ergens boodschappen gedaan worden. Niet echt anders dan in Nederland. In het beetje tijd dat er over is probeer ik de laatste dozen weg te werken, nog wat kasten in elkaar te zetten en in te ruimen, wat kleine schilderijtjes op te hangen, mailen/administratie/papierwerk en wat Zweedse les. Merle wil met alles helpen en dat maakt dat het totaal niet opschiet. Stella gaat als een malle en heeft ontdekt dat ze naast tijgeren ook kan kruipen en zit tegen het zelf gaan zitten en staan aan. Zij is het liefst waar mama ook is en voor het eerst in maanden heb ik de draagzak weer gebruikt. Natuurlijk probeer ik af en toe echt even te gaan zitten om met de kids te spelen en er iedere dag even uit te gaan, maar de tijd vliegt voor bij.  Met andere woorden, de agenda is weliswaar nog leeg, maar de dag snel gevuld. In de avonden gaat het net zo hard door met klusjes en administratie van dingen waar ik overdag niet aan toe kom of waar ik Paul bij nodig heb.

Happy Birthday!

Afgelopen woensdag vierde ik mijn verjaardag. Ja ja, drieëndertig al weer. De dag begon heel leuk want Paul had als speciale verrassing een lekkernij met een kaarsje op bed en een super grote prinsesstårta geregeld.  Dit schijnt een Zweedse traditie te zijn. Voor het eerst in jaren bakte ik geen eigen taart. Enerzijds omdat wij toch geen bezoek verwachtten en anderszijds omdat de taart voor 12 personen was (er was niet kleiner te krijgen). Mierzoet! Tevens had hij voor het avondeten gezorgd met een heuse smorgåstårta! Dit is een sandwichtaart met garnaaltjes, tonijn en heel veel mayo! MMM!

De dag zelf was, op de lieve kaartjes, smsjes en FaceTime gesprekken na,  eigenlijk maar matig leuk. Ik miste wat gezelligheid en bezoek. Daarnaast had Merle heel veel protest en verzet in zich en besloot dat precies deze dag te projecteren op mij. M.a.w. het was nogal een taaie dag.

Gelukkig was de rest van de week veel beter en was het protest heel wat minder. Er werd zowaar een hapje van een boontje gegeten en zoals velen weten is dat voor ons een hele overwinning. Het allerfijnste hier, is dat wij er heerlijk op uit kunnen (op de driekwartier voorbereidingstijd om weg te komen na)!  Het nodigt hier ook meer uit om naar buiten te gaan dan in Utrecht-city. Wij gingen op ontdekking naar het meer. Een magnifieke plek met rust en ruimte en genoeg te spelen en te scharrelen voor Merle en straks ook voor Stella. Eindelijk is ze groot genoeg om te snappen het niet oké is om helemaal het water in te gaan als het vriest. Rommelen aan de waterkant blijft wel favoriet natuurlijk. Wij genoten van de sneeuw die deze week nog viel. Maar ook was er dit weekend een voorjaarszonnetje die de sneeuw deed verdwijnen! Een speeltuintje in de buurt werd ontdekt en natuurlijk gingen wij nog even naar IKEA.

Vrijdag ging ik met de kinderen (uiteraard) naar de grote stad Växjö (lees: formaat Waalwijk) op een klein uur rijden.  Niet voor mijn plezier, maar om een ID-card en een ouderschapsuitkering aan te vragen. Er was mij geadviseerd om op tijd te gaan want het zou druk kunnen worden. Er zijn vrijwel altijd lange wachtrijen. Niets bleek minder waar, want ondanks dat wij 10 min voor openingstijd in de rij stonden, waren er al vele (niet Zweeds uitziende mensen) voor mij. Het leken in eerste instantie Afrikaanse praktijken maar eigenlijk was ik super snel aan de beurt. Binnen een uur had ik allerlei papieren ingevuld, werden er foto’s gemaakt en is mijn lengte opgemeten. Ik heb een dik pak met papier ingeleverd en ik hoop nu dat ik daadwerkelijk deze uitkering zal gaan krijgen. Daarna heb ik Merle en mij getrakteerd op een Fika in het enige koffietentje dat ik vinden kon. De kids hebben het perfect gedaan en het viel alles mee. Beetje jammer dat ik binnenkort weer terug mag om de ID-card op te halen. Ja, zeker ook in Zweden kunnen ze wat van bureaucratie en tel je pas mee als je bekend bent bij de belastingdienst.

Het boodschappen doen is hier een hele belevenis aangezien alle supermarkten zo groot zijn als de Albert Heijn XL. Stiekem waren wij best gehecht aan het kleine AHtje om de hoek waar je alles direct wist te vinden en binnen 10 minuten weer buiten stond met een volle mand boodschappen. Zelfs Merle vraagt om de “kleine winkel”. Hoewel, nu ze ontdekt heeft dat ze bij de ICA Maxi om de hoek ook speelgoed en boekjes hebben is ze er niet meer weg te slaan. Het voelt een beetje als op vakantie. Wat natuurlijk super leuk is, een avontuur met allerlei leuke nieuwe dingen ontdekken en uitproberen. Eerlijk is eerlijk, als je gewoon even snel je boodschappen wilt doen is het niet echt handig. Daarnaast is het ook echt super kostbaar allemaal dus wij proberen weer op de kleintjes te gaan letten. Fijn als aan het eind van de maand Paul zijn eerste salaris krijgt, want oei het vliegt er uit op het moment!

Pictures speak louder than words.

Zo een klein beetje klaagzang, dat lucht op! Maar al met al hebben wij het hardstikke goed! Ik geniet enorm van ons huis. Het wordt zo fijn en is gezellig.De dagen worden langer, de deur kan al lekker open af en toe en ook zaten wij heerlijk in onze uterum (buitenkamer). De mooie nieuwe eettafel werd gisteren, veel eerder dan verwacht, geleverd en het slapen gaat ook steeds beter (als de kids het toelaten). Ik kan al in het Zweeds een brood en een kledingroede bestellen en wordt alles langzaamaan een beetje normaal. Aangezien foto’s meer vertellen dan woorden heb ik vooral ook lekker veel plaatjes gepost dit keer.

 

Liefs Isabelle

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Eefje
  14 March 2017 at 22:28

  Wow Isa, wat knap hoe jullie het daar nu al zo voor elkaar hebben. Niet niks allemaal hoor! Superleuk om zo op de hoogte te blijven. Liefs voor jullie allemaal. Xx

  • Reply
   smålandlife
   15 March 2017 at 20:00

   Thanks lieverd! Ook voor jullie! X

 • Reply
  Marianne
  14 March 2017 at 23:26

  Oh wauw…. wat een heerlijk verhaal, leuk geschreven en op sommige punten heeeeel herkenbaar! Leuk om jullie zo te volgen en wauw wat wordt jullie huisje gezellig en sfeervol! En die tafel: prachtig…..
  X

  • Reply
   smålandlife
   15 March 2017 at 20:02

   Dank lieve Marianne! Haha ja het leven van een moeder blijkt universeel ☺️! Heel blij met de tafel. In het vorige huis hadden wij die “erbij” gehuurd als huurvoorwaarde dus zo leuk om er nu echt een zelf uit te kiezen!! Xx

 • Reply
  Carine
  15 March 2017 at 00:29

  Heerlijke blog. En zo herkenbaar allemaal! Het regelwerk, een verjaardag in de eerste weken (die wij bij Sophie enkele dagen hadden uitgesteld omdat we nog geen meel hadden kunnen vinden), het proberen eigen te maken van je huurhuis, de peuterbuien, het ‘op de kleintjes letten’ tijdens het boodschappen doen (veel dingen zijn hier geïmporteerd en daardoor Nederlandse prijzen of hoger en ons salaris is veel lager dan in Nederland 😉) en ook de meisjes die zich zo goed aanpassen aan de nieuwe situatie. Ga dus door met schrijven (en klagen 😉) en mooie foto’s maken!
  Groetjes vanuit het warme Gambia!

  • Reply
   smålandlife
   15 March 2017 at 20:04

   Dank je wel lieve carine! Ik lees jouw blog ook met veel plezier. Veel dingen vergelijkbaar en zo anders tegelijk! Stiekem een beetje jaloers dat je al aan het werk bent, je laatste blog over je werk vond ik echt heel leuk! Maar vind het nu ook net zo heerlijk om nu thuis bij de meisjes te zijn, hoor. Samen wennen, dat is voor hen ook heel goed en fijn. Xx

 • Reply
  Anneke
  15 March 2017 at 19:33

  Superleuk om te lezen. En herkenbaar. Mijn verjaardag vind ik nog steeds niet echt leuk! En emigreren is duur he?! Je vindt jeritme wel maar de eerste paar maanden is het geld steeds op.. en je moet overal naar zoeken, komt er achter dat je bepaalde dingen goedkoper op andere plekken kan kopen enzo. heel frustrerend. Maar blijf schrijven, ik ga je volgen!

  • Reply
   smålandlife
   15 March 2017 at 20:09

   Wat je zegt, Anneke!! Het vliegt er met bakken en een ik weet maar deels waar het blijft. Idd echt even zoeken. Vandaag uren gebeld om wat te regelen voor de (geïmporteerde) auto. Van kastje naar de muur. En uiteindelijk een klap geld verder voor een tijdelijke verzekering. Maar ook hier zijn wij voor gewaarschuwd, dus een beetje incasseren! ☺️💋

 • Reply
  Geesje
  23 March 2017 at 08:20

  Ha les, duurde even, maar ben weer bijgelegen :). Mooie foto’s van je meiden, en knap ingevulde dagen!
  Dat je in het Zweeds een brood kunt bestellen lijkt me heel praktisch, maar een kledingroede???! Maar dat zal de IKEA-besmetting wel zijn 😉
  xx

  • Reply
   smålandlife
   23 March 2017 at 21:20

   Haha ja waar je mee omgaat hé! Voor de mooie kast in jullie B&B ergens komend jaar! Xx

 • Reply
  Stella
  24 March 2017 at 19:53

  Ik ga heel je blog doorspitten hoor, dus: sorry voor mijn gespam.

  Nu ik door heb waar je woont heb ik er nog een beeld bij ook (2x op vakantie geweest).
  Mensen zijn zo direct hé! Destijds op vakantie leverde die directheid ons een kerkdienst + eremaal bij de dominee thuis op. Ik hoop dat jullie goed settelen en kostbare vriendschappen op zullen doen <3 Fijn weekend!

  • Reply
   smålandlife
   26 March 2017 at 08:35

   Thanks meid! Super! Wij gaan er iig ons best voor doen er wat van te maken! Fijne zondag!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.